Dermatolog Selda yıldırım ile kısa bir söyleşi

Yatak çarşaflarınızı ne sıklıkla değiştiriyorsunuz? Onlar temiz görünseler bile gözle göremeyeceğimiz seviyedeki bakteriler ve mantarlar yüzünden sağlımızı ciddi biçimde tehlikeye sokabiliyorlar. Dermatolog Selda Yıldırım'ın önerileri ile birlikte çarşaf temizliğinin önemini sizler için araştırdık.

.

..

Mikroorganizmalar, gözle görülemeyecek kadar küçük olmaları nedeniyle ancak mikroskoplar altında görülebilir ve ölçülebilirler. Bakterilerin boyutları, üreme durumuna, besiyerinin bileşimine ve çevresel koşullara göre değişebilir.

.

Yıldırım, çok uzun süre değiştirilmezse yatak çarşaflarımızın kıvrımlarındaki mikroskobik yaşamın bizi hasta edebileceğini söyledi.

''Yatak çarşaflarının haftada en az bir kez değiştirilmesi gerekiyor.''

.

Bu mikropların birçoğunun yataklarımızda gizlenmesinin bir başka nedeni, yatağımızın sürekli sıcak ve nemli olmasıdır. İnsanlar yataklarında yılda ortalama 26 galon ter üretir. Bu durumda yatak, bilim insanlarının ''ideal fungal kültür ortamı'' dediği yer haline gelir. Yastıklarımızın her biri tek başına 16 tür mantar barındırabilir.

.

.

.

''Dışarıda yanlışlıkla bir köpek kakasına dokunursanız ellerinizi yıkamak istersiniz. Bunun aynısını kendi yatağınız için düşünün. Orada ne olduğunu görseydiniz (ama kesinlik bunu göremeyeceksiniz) kendinizi burada uyumak konusunda sorgulardınız.''

.

HABER : ADNAN ANILMIŞ

.


25.12.2024 12:45:02