Türkiye Yunan gemilerini satın aldı! Olay gelişme

Dünyanın en büyük deniz ticaret filolarından birine sahip olan Yunan armatörler, gemileri satışa çıkardı. Tankerleri alan ise Türkler oldu.

Ekonomim'de yer alan habere göre, dünyanın en büyük deniz ticaret filolarından birine sahip olan Yunan armatörler, Batı’nın yaptırımlarını nedeniyle büyüyen tanker piyasasından pay alamayınca gemileri satışa çıkardı. 2023’ün en çok tanker satanı Yunan armatör olurken, alım tarafında ise Türk armatör ilk sıralarda yer aldı.

Yunan Gemi Brokerleri Derneği (Hellenic Shipbrokers Association-HSA) Başkanı John N. Cotzias, geçen cuma günü Yunanistan’ın liman şehri Pirede düzenlenen 8. Küresel Denizcilik Yöneticileri Sempozyumu’nda, etkinliğini Türk medyası adına takip eden EKONOMİ gazetesinin sorularını yanıtladı. Cotzias, küresel deniz taşımacılığı sektörünün seyrine yönelik beklentilerini açıklarken, gemi alım-satım piyasasındaki güncel verileri paylaştı.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte son 20 yılın en karlı döneminin yaşandığı tanker piyasasında, kartlar yeniden karılıyor. Batı'nın yaptırımları nedeniyle petrol taşımacılığının boru hatlarından denize inmesiyle tanker talebi artarken, fiyatlarda da rekor artışlar yaşanmıştı. Ambargo nedeniyle Rus petrolünü taşıyamayan Yunan armatör, filodaki tankerleri satışa çıkarırken, krizi fırsata çeviren Türk armatör ise gemi topluyor. Başkan John N. Cotzias’ın verdiği bilgiye göre, yılın ilk yarısında en fazla tankeri Yunan armatörler sattı, Türk armatör ise en büyük alıcılar arasında yer aldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce, AB ve Asya'nın, Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının neredeyse yüzde 99’undan sorumlu olduğunu hatırlatan Cotzias, “Şimdi ise Asya ülkeleri, Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının yaklaşık yüzde 93'ünü ithal ediyor. Rusya'dan en büyük ham petrol ithalatçısı konumundalar. Avrupa'nın Rus ham petrol ithalatı ise yüzde 3'e düştü. Aynı şekilde Ocak 2022'de Rusya'nın deniz yoluyla yapılan petrol ürünleri ihracatının yalnızca yüzde 10,3'ünden Asya ülkeleri sorumluyken, Rusya'nın deniz yoluyla taşınan petrol ürünleri ihracatının da yaklaşık yüzde 50'sini Asya ülkeleri oluşturuyor. Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları, küresel olarak petrol talebini arttığı bir döneme denk geldi. Pandeminin sona ermesiyle hava yolculuğunun yeniden başlaması petrol talebini artırmıştı” diye konuştu.

HSA Başkanı John N. Cotzias, küresel deniz taşımacılığı filosunda 2023’ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 27 artışla yaklaşık 390’a yakın tankerin el değiştirdiğini açıkladı. 2023’ün ilk yarısında çeyreğinde Yunanlar ortalama yaşı 17 olan 97 tanker satışı gerçekleştirdi. Bunu 37 gemi satışıyla Çin takip etti. Çinli armatörler tarafından satılan gemilerin ortalama yaşı 11 oldu. Satın alma tarafında ise ilk çeyrek verilerini açıklayan Cotzias, “BAE merkezli alıcılar 2023'ün ilk çeyreğinde zirvede yer alırken, Çin, Türkiye ve Hindistan da satın alma listelerinde üst sıralarda yer aldı. Çinli yatırımcılar 30, Türkler 27 ve Hintliler 26 tanker satın aldı” diye konuştu.


06.07.2023 08:34:32