ZOR İNSANLARLA YAŞAMAK/ ÇALIŞMAK
Bir başka anlamla saldırgan davranış biçimine sahip insan profilidir. Temelde kendi gereksinimleri ile ilgilenen ve bu sırada çevresindeki insanların önceliklerini ikinci plana iterek onları incitebilen bir yapıya sahiptirler. Çevrelerinde bir şey ters gitmeye başladığında, tersliğin veya olumsuzluğun başkalarının davranış ve/veya hatalarından kaynaklandığını düşünen kişilerdir. Bu nedenle zor insanlardan uzak durulmaya çalışılır, çok yakın temasa geçmekten kaçınılır.
Çok enerjik ve canlı bir davranış içinde olmalarına karşın, ilişkilerinde bu özelliklerini yapıcı olarak kullanmayı beceremezler. Kendi sert ve saldırgan tutumları ile güçlü kişilik izlenimi yaratmaya çalışırlar. Bu baskın tavır, zor insanın haksız olduğunu bilmesine rağmen çevresinin karşı bir davranış sergileyememesine neden olur veya çevresi bu gücü ve/veya enerjiyi göremez. Eleştirilme veya küçük düşmeyi hiç sevmeyen zor insan, bu davranışları sık sık sergiler.
Zor insan ile aynı çatı altında yaşayan ve çalışan insanlar, büyük bir stres altındadırlar. Çünkü her an bir olay çıkabileceğini, suçlanabileceklerini düşünüp kendilerini stres altına sokarlar. Zor insan ise, çevrelerindeki insanların her an bir şey olacağını bekliyor olmalarından neredeyse keyif alır. Çünkü bu duygular, zor insanın egosunu besleyip, kendisini daha otoriter ve güçlü hissetmesini sağlar. Dolayısıyla zor insanın çevresindeki herkes gerekmedikçe zor insan ile kontak kurmamaya çalışır. Diğer taraftan bu tutum, zor insanın kendisini farklı ve özel hissetmesine hizmet eder. Sonuçta bir kısır döngü içine girmiş olan zor insan daha da saldırganlaşarak davranışlarına devam eder.
Meslek hayatımda da gördüğüm kadarı ile uyumlu insanlarla herkes geçinebilir, asıl maharet zor insanlarla bile anlaşabilmenin bir yolunu bulabilmek, iletişim kurabilmektir.Zor insanlar genelde basittir, karmaşık bir yapıya sahip değildirler. Ancak karakter olarak asabi bir yapıya sahip oldukları için hızlı sinirlenirler. Ya canlarını sıkan bir durumun acısını sizden çıkarmak isterler, ya da haksız olduklarını bildikleri için üste çıkmak isterler, bunu yaparken de oldukça agresif olurlar.
Genelde onlarla muhatap olurken göstermeniz gereken bir kaç karakter özelliği var. Sabırsız ve enerjiye sahip olmayan bir tutum sergilerseniz genellikle üzgün ya da kızgın bir şekilde olay yerinden ayrılırsınız.
Peki bu zor kişiler ile nasıl başa çıkacaksınız;
1. Öncelikle soğukkanlı olun; duygu patlaması yaşayıp kontrolü elinize almaya çalışmak durumu daha da kötüleştirecektir. En iyisi tepkisiz kalıp karşı tarafın çözülmesini beklemektir. Soğukkanlı olmazsanız genelde sonradan pişman olacağınız çok şey söyleyebilirsiniz. Çok üzerinize geliniyorsa uzaklaşın ve sonra tekrar deneyin.
2. Zor insanları ayrıştırın; her insanla tartışmaya girmeye değmez, bu insan sizin işinizi doğrudan etkileyen birisi değilse kendinizi yormanızın bir alemi de yoktur. Bu durum aslında enteresan bir şekilde her gün trafikte yaşanıyor, ülkemizde insanlar trafikte birbirine karşı son derece saygısız, kimse kimseye yol vermiyor mesela. Siz bunlara boş verin gideceğiniz yere 5 dakika geç varmanızın kimseye zararı yoksa yol verin, yeşil ışık yakın bırakın gitsinler. Gerçekten işiniz ile ilgili değilse muhatap olmanızın alemi yok.
3. Proaktif olun; Stephen Cowey'in meşhur kitabı, Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı'nın en meşhur maddesi ama bence iş hayatında en önemli alışkanlık. Enerjinizi problem çözmeye adayın. Zor insanlar genelde duygularınız ile oynadığı için kızar ve büyük resmi kaçırırsınız. Sakin olun, hislerinizi dinlemeyip olayı kişiselleştirmeyin, objektif olup bakış açınızı geniş tutun ve yanlış anlaşılmaları en aza indirgeyin. Yapabiliyorsanız empati kurun ve arka plandaki işi bitirmeye çalışın. Olsaydıların yerine olabirim'ikoyun.
4. Boşuna savaşmayın; ilgili kişi size yardımcı olmuyorsa alternatifini bulun, bir sonraki görüşme lehinize olacaksa hemen savaşmaya girişmeyin. Önce durumun ciddiyetini düşünün savaş alanına sonra çıkın.
5. İletişim uzmanı olun; "Şu an beden dilinin çok kapalı olduğunu görüyorum istersen sonra görüşelim" "Projeye katılmanı çok istiyorum ama her seferinde geç kalırsan seni ayırmak zorunda kalırız." Etkili iletişim becerilerine sahip olan insanlar bu kişileri her zaman daha iyi yönetirler. İnsanlara karşı her zaman daha nazik ve kibar olun, sizin her zaman problem çözücü olduğunuz konusunda ikna olacaklardır.
6. Odağın onun üzerinde olmasını sağlayın; bu kişiler genelde problem çözmek yerine yanlış üzerine sabitlenip kalırlar. Eğer savunmaya geçerseniz istediğini vermiş olursunuz, savunma yerine onu odak noktasına çekmelisiniz.
7. 7. Yapabiliyorsanız mizah kullanın; mizah kullandığınız zaman zor davranışları etkisiz hale getirip sakinliğinizin üste çıktığını göreceksiniz.
8. 8. Kabadayı Kültürü; Gözünüzün önüne getirin kabadayılar zorbadır, zor insanlardır. Ama aklınızda tutmanız gereken en önemli şey kabadayılar hep zayıf insanlara saldırırlar.
Siz şikayet eden pasif ve zayıf tutumunuzu devam ettirdiğiniz sürece her zaman saldırı odağında olursunuz. Birçok kabadayı aslında kendi iç dünyasında korkaktır. Amerikan filmlerinden hatırlayın güçsüz ve zayıflara saldırırlar, ne zamanki bu zayıf karakterler güçlenir kabadayılar da geri adım atarlar. Onlarla çatışmaya girmeden önce mutlaka konunun uzmanı olduğunuzdan emin olun. Onların karşısında ayakta durmak çok önemlidir. Bir kaç saldırıdan sonra size artık bulaşmayacaklardır.
Zor insanlar ile başa çıkma gerçekten iletişimde ustalığı gerektirir. Cesur olmalı ama zaman zamanda attığınız adımın getireceklerini hesaplamalısınız.
Ara sıra da farkında olmadan diğer insanlar için zor biri misiniz bir kontrol edin. Kim bilir belki de zor insan dedikleriniz, sizin farkına bile varmadan sergilediğiniz davranışları size fark etmeden geri yansıtıyorlardır. Ve aslında zor dediğiniz insanlarla mücadelenin ilk adımı kendi zor taraflarınızı biraz törpülemektir. Olamaz mı? Olabilir J
Tüm kolaylıklar sizinle olsun.
Psikolojik Danışman Arzu KALAY.
Egemen Atkaya Helping Companies Grow Smart & Sustainable / Operations & Supply Chain Management Expert/ 27 May 2016 tarihinde yayınlandı
Uzm. Dr. Hasan Turgut Önderhttps://www.losante.com.tr/Blog/Detail/2037
30.12.2023 11:27:12