AŞIRI SICAKLAR PSİKOLOJİYİ BOZUYOR
Sıcak havanın psikolojimizi çeşitli şekilde etkilemesi muhtemeldir. Enerjimizin düşmesi, halsizlik, isteksizlik, odaklanma güçlüğü, zihinsel yorgunluk, karamsarlık, refleks zayıflığı, sinirlilik çeşitli etkileridir. Bu durum, günlük aktivitelerimizi etkileyebilir, sorumluluklarımızı erteletip genel ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Doğa ile olan iletişimimizde sıcaklıklar, ruh durumumuzu yönlendirici bir rol oynayabiliyor. Bu etkiler kişiden kişiye farklılık gösterse de sıcak dönemlerde genel olarak insanların psikolojik olarak daha hassas olduğu bilinir. Hatta anksiyete, depresyon, uyku düzen bozuklukları gibi daha ağır belirtileri tetikleyebilir.
Sıcak hava dönemleri ayrıca ve en önemlisi sosyal etkileşimleri azaltabilir ve sosyal destek eksikliğini arttırarak sosyal izolasyon hissini güçlendirebilir. Ki zaten sıcak hava ve stres arasında bir ilişki vardır ki bu da insanın fiziksel olarak rahatsız hissetmesine ve vücut fonksiyonlarının zorlanmasına neden olabilir. Stres düzeyini arttırır ve kişinin zihinsel olarak gerginlik hissetmesine neden olur. Özellikle sıcak havalarda vücudun su dengesini korumak serin yerlerde bulunmak ve stres yönetimi tekniklerini uygulamak önemlidir.
İnsan bedeni ve insan psikolojisi birçok olumsuz durum ile mücadele edebilecek muhteşem bir yapıya sahip. Aşırı sıcak havanın getirdiği olumsuz düşüncelere teslim olmaktan ziyade bu düşüncelerle hem yaşam tarzı olarak hem de psikolojik olarak mücadele etmek, onları yenmeye olanak tanıyabilir. Vücuttaki aşırı ısınma yarım saat içinde düşerse sıcak bitkinliği normalde ciddi bir sonuç doğurmaz.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bu soruna maruz kalan kişiler için şu tavsiyelerde bulunuyor:
• Kişinin serin bir yere götürülmesi
• Ayakları hafif yüksek olacak şekilde yatırılması
• Bol su içirilmesi - sporcuların içtiği veya sıvı kaybı için kullanılan içecekler de verilebilir
• Derinin serinletilmesi için yelpazeleme ve spreyleme veya süngerle, özellikle koltuk altı ve boyuna soğuk su uygulaması
Ancak 30 dakika içerisinde düzelme olmaması halinde sıcak çarpması baş gösterir.
Bu acil müdahale gerektiren bir sorundur.
Kişinin vücut ısısı 40 dereceyi aşmış olsa da terleme durmuştur ve nöbet geçirme veya bilinç yitimi olabilir.
Vücudu serin tutmak ve su kaybını önlemek gerekir.
Bunun için de bazı davranışları değiştirme ihtiyacı doğabilir. Örneğin her gün koşuyorsanız bunu öğle saatlerinde değil de akşam hava daha serinken yapabilirsiniz.
Vücuttaki sıvı seviyesini dengede tutmak için yeterince su içtiğinizden emin olun. Süt, çay, kahve gibi içecekler de tüketilebilir.
Alkol alımına ise dikkat etmek gerekir, zira fazla alkol vücudun su kaybetmesi riskini artırır.
Vücudu serin tutmak önemlidir. Dışarısı evden daha sıcaksa perdeleri çekip evde kalmak daha yararlı olabilir. Esintili bir havada parkta gölgede dolaşıp sonra eve gitmeyi daha cazip bulanlar da olabilir. Bol sıvı tüketmek ve soğuk duşlar zaten en sağlıklı ve düzenli olması gereken aktivitelerdir.