GüNDEMHaber Girişi : 20 Kasım 2023 16:23

Konuğumuz Diyetisyen Ezgi Karagöz

Konuğumuz Diyetisyen Ezgi Karagöz

Probiyotik Nedir?
Antibiyotik teriminin karşıtı olarak kullanılan probiyotik Yunancada “yaşam için, canlı” anlamını taşımaktadır.  Hangi canlı varlıklar bunlar? Bakteriler sandığımız gibi her zaman zararlı varlıklar değildir.  İşte bilmediğimiz o yararlı bakterileri probiyotik olarak adlandırırız.                                                                  Hatta bu yararlı bakteriler öyle yardımseverdir ki bazı besinleri bizim yerimize sindirir.                                     Belirli gıdalarda bulunduğu gibi, yetersiz beslenenler için eczanelerden ilaç takviyesi olarakta temin edilebilir.

Probiyotikler Neden Önemli?
•Sindirimi Düzenler: Yararlı ve zararlı bakterilerin dengesini sağlarlar. Özellikle ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarına karşı yardımcı olabilirler.
 

•Ruh Sağlığını İyileştirir: Probiyotik ailesinden olan “Bifidobakteriumlar”, vücudun sakinlik kimyasalı olarak bilinen GABA üretirken, “Laktobasilluslar”, serotonin üretimine yardımcı olmaktadır. Vücudumuzdaki mutluluk hormonu serotoninin yüzde 90’ını, dopaminin ise yüzde 50’si bağırsaklarımızda üretiliyor.
 

•Kanseri Önler: Bağırsak florası bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidir. Haliyle probiyotikler açısından dengeli bir bağırsak daha güçlü bir bağışıklık sistemi demektir. Bu durumda hastalıklara, enfeksiyonlara ve kansere karşı daha güçlü bir savunma mekanizması oluşturulmuş olur.
 

•Kilo Vermenize Yardımcı: Probiyotikler iştahınızı çok basit bir mantıkla kontrol altında tutuyor. Onları hayatta tutan besinler istiyorlar. Yani bağırsaklarınızda bol miktarda probiyotik bulunduğunda canınız gofret, şeker, poğaça vb. gıdalar istemiyor. Çünkü bunlar probiyotiklere zarar veriyor.
 

•Kalbi Korur:  Kandaki kolestrol düzeyini dengeleyerek kalbi korumaya yardımcı olur.
 

•Kadın Sağlığı: Vajina da probiyotikler içermektedir. Burada denge bozulduğunda enfeksiyon gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bazı Lactobacillus suşları ise vajinal dengenin korunmasına yardımcı olarak bu sorunların önüne geçmektedir. Regl, hamilelik, menopoz gibi dönemlerde hormonlardan kaynaklanan sindirim sistemi sorunlarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
 

Probiyotikte miktar değil, süreklilik önemli!
Günlük probiyotik kullanımında tam bir sınırlama yok. Bağırsak floranın oluşması 3 yaş itibari ile tamamlandığından miktardan çok süreklilik önemlidir. Düzenli kullanımda faydalarını görebileceğiniz probiyotiklerin fazla tüketimi diyareye yani ishale neden olabilmektedir. Dozunda kullanımı en etkin tedavi olacaktır.
-Probiyotik İçeren Besinler
Probiyotikler, insan sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle artan bir ilgi görmektedir. Tüketebileceğiniz çok sayıda probiyotik gıda bulunur. Yoğurt, kefir, turşu, peynir, kombu çayı, kültürlü süt, ekşi mayalı ekmek bu gıdaların başında gelmektedir.                                                                                                                  Bunlara ek olarak; tarhana, boza, şalgam, soya ürünleri, parmesan, sirke iyi bir probiyotik kaynağıdır. Bundan yola çıkarak ülkemizdeki beslenme kültürünün probiyotik açısından zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Sağlıklı Bir Bağırsak Florası İçin;

 

• Ev yapımı yoğurt ve kefir en zengin probiyotik kaynaklarıdır.                                         

• Diyetinizde, probiyotikleri besleyen ev yapımı turşu ve sirkeye yer verin.                       

• Günümüz şartları ve stresli yaşam koşullarında bağırsak florasını korumak oldukça güçtür. Bu nedenle diyetinizi güvenilir probiyotik takviyeleri ile desteklemek doğru bir strateji olacaktır.                              

• Şeker, kurabiye, ekmek, işlenmiş gıdalar ve bunlarda bulunan katkı maddeleri dost bakterileri öldürürken, düşman bakterileri besler. Kısacası genel sağlığınız için zararlı ne varsa, dost bakterilerin de düşmanıdır.                                                                         

•Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin( HIV, AIDS vb.) probiyotik tüketimi tehlikeli sonuçlara yol açabileceği için mutlaka dikkat edilmeli.                                                       

• Antibiyotikler bağırsak floranızın dengesini zararlı bakterilerin lehine değiştirir. Her antibiyotik kürünün probiyotiklerinizin %95’ini yok ettiğini unutmayın.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.