Bu gün bazı medya gruplarının, Sultan Süleyman’ı hiç bilinmeyen yönlerle göstermelerinin sebebi nedir?
.
Önce şöyle söyleyelim: Kanuni Sultan Süleyman dönemi yerli kaynaklar tarafından Osmanlı Devletinin altın çağı olarak kabul edilmektedir. Yabancı kaynaklar ise Kanuni’yi “Muhteşem Türk”, “Büyük Türk” ve “Yenilmez Türk” diyerek övmektedirler. Neredeyse bir yüzyıla adını veren bu büyük Türk hükümdarının hayatı hemen her yönü ile incelenmiştir. Bu kıymetli eserleri hiç görmeden Kanuni’nin hayatını bilinmeyen yönleri ile bir dizide veya filimde göstermenin veya romanda yazmanın maksadı ne olur iyi düşünmek gerekir. Bunun adı bugünkü yapıldığı haliyle ya reyting uğruna tarihini karalamak veya iftiralarla düşmanlığını, tarihine olan husumetini yansıtmaktır. Bunun başka bir manası olamaz.
.
Medya gruplarının bu tür senaryolara prim vermesinin altında hangi sebepler olabilir?
.
Türkiye’nin son yıllardaki maddi ve manevi gelişmesi ve zenginliği dünyada Neo-Osmanlılar kavramını yeniden gündeme taşımıştır. İşte tarihin gücü burada ortaya çıkmaktadır. Bundan rahatsızlık duyanlar “Buyurun işte o çok övündüğünüz Osmanlı!” diyerek bir imaj yanıltmasına girişmiş olabilirler. Zira son yıllarda Türk dizilerinin Arap ülkelerinde ve Balkanlarda ne kadar yaygın olduğu düşünülürse bunun yapacağı tahribatı iyi hesaplamalıdır. O malum dizide hayatı konu edinen şahsiyetler bu ülkeye siyasi, ticari, eğitim, sıhhat ve dini eserler yoluyla hizmet vermekte idiler. Bugünküler para kazanma uğruna dahi olsa nelere sebep oluyorlar, tarihimizi ve ülkemizi nasıl tanıtıyorlar düşünmek gerekir.
.
.
Yavuz Sultan Selim şehzadesi Süleyman’a ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan nasıl bir devlet bırakmıştı?
.
Malum Yavuz Sultan Selim tahta geçtiğinde Osmanlı devleti birliğini ve bütünlüğünü parçalayacak büyük bir tehlike ile karşı karşıya bulunuyordu. Selim Han Safeviler’e vurduğu darbe ile bu tehlikeyi ortadan kaldırdı. Ardından Orta Doğu, Mısır ve Arabistan’ı alarak İslam birliğini sağladı. Müthiş Osmanlı gücünü halifelik de uhdesinde olmak üzere oğlu Süleyman’a devretti. Gerçekten Osmanlı devleti neredeyse tek kutuplu bir dünya gücü haline gelmişti ki bunu Kanuni Sultan Süleyman 46 yıllık saltanatı ile her alanda yaşatacaktır.
.
.
Osmanlı kaynakları Hürrem Sultan’dan nasıl bahsetmektedirler?
.
Sultan Süleyman tahta cülus ettiği sırada Hürrem Sultan kendisine hediye olarak sunulmuştur. Hürrem’i saraya Kırım Hanı veya annesi Hafsa Sultanın verdiği hususunda farklı rivayetler mevcuttur. Kırım Hanı Hafsa Sultan’a onun da muhtemelen iyi bir terbiye almış, bu iffetli ve yetenekli kızı oğluna vermiş olması akla yakın ihtimal olarak görünmektedir. Zira Kırım kuvvetlerinin bir akın sırasında onu esir aldıklarında dokuz on yaşlarında olduğu söylenmektedir. İyi bir tahsil ve terbiye gördükten sonra Osmanlı sarayına gönderilmiştir. Hafsa Sultan da oğlu Kanuni’ye vermiştir. Bu sırada on beş yaşlarındadır. Bütün bu bilgiler değerlendirildiğinde Hürrem’in papaz kızı olması hasebiyle küçüklükten itibaren iyi bir terbiye gördüğü ve bu terbiyenin İslami eğitimle birleşerek devam ettiği anlaşılır. Ayrıca Kanuni’ye belki de ilk hediye edilen kız olması onun fevkalade güzel olduğunu da göstermektedir. Oysa siz diziye bakarsanız bambaşka bir Hürrem’le ve uydurma bilgilerle kurgulanan bir senaryoyla karşılaşıyorsunuz. Osmanlı tarihleri de verdiğimiz bilgilerin ışığında olarak iffetli bir hanım, müşfik bir anne ve hayırsever bir sultan olarak bahsederler.
.
.
RÖPORTAJ : ADNAN ANILMIŞ